Sunday, October 14, 2012

Panduan Usahawan Artis-Promosi & Promosi...

Saya akui saya bukanlah berjaya sangat dalam industri muzik, tetapi saya ada pengalaman merancang dan melaksanakan idea2 saya yg kadang2 dipanggil orang 'tak masuk akal'!

Waktu saya mula memanggil band FTG untuk buat rakaman di studio untuk rakaman album secara professional (sbb ketika itu banyak band2 underground cuma buat rakaman demo di studio2 jamming je!), ramai juga yang kata saya dah hilang akal, sebab ketika tu hampir semua syarikat rakaman berlumba2 buat album band rock, macam2 jadinya hingga dah macam tak rock pun asal ada bunyi ketuk drum kuat2 kasi power atau bunyi gitar solo atau intro goreng sampai layu...lepas tu posingkan anggota band dengan baju rockers...maka jadilah band tersebut sebuah band rock...! Tp mmg boleh jual...1st release pun kaset print 3,000 unit kira takda return punya...yg peliknya saya pilih band underground thrash metal?

Penerbit dan Pemuzik yang sama!


Sampai sekarang saya masih terdengar2 seorang komposer tersohor di sini (sekarang dah jadi legend!) perkataannya mengatakan saya gila dan bodoh! Tapi saya buat juga, sebab saya dah kaji pasaran muzik yg dah tepu ketika itu dengan muzik pop rock jadi rock cinta dan akhirnya jadi rock kapak sbb nampak ganas tapi sebenarnya menghiris...! Satu lagi kebanyakkan album2 rock ketika itu kebanyakkannya dimainkan oleh pemuzik2 yang sama, penerbit2 yang sama dan penulis lirik2 yang sama...kebanyakkannya!?

Dan akhirnya lepas FTG muncul Modar, The Pilgrims, Infectious Maggots dan kompilasi The Circle of Friends yg menggabungkan 4 buah band underground alternatif rock, ianya menjadi fenomena! FTG baru 2 minggu di pasaran terus terjual hampir 10,000 unit kaset dan terus meningkat sehingga lebih 50,000 unit; Modar (lebih kurang 12,000), The Pilgrims (35,000) I.Maggots (20,000) & Circle of Friends (lk 5,000) sehingga tahun 1994-95 rasanya sebelum saya bergabung dengan Kirawang Muzik utk projek seterusnya sehinggalah secara total saya berhenti dari perniagaan ini utk beralih kepada perniagaan lain. Ketika itu syarikat2 rakaman besar dan international telah mula menumpu kepada arah muzik underground dan alternatif rock ini secara aggresif.

Apakah rahsianya?


Sebab saya yakin pasaran muzik ketika itu sudah tepu...maknanya macam trend rock sudah nak pudar tapi masih ada pengikut yang ramai...pendengar perlukan material lain...Yakin juga tak cukup tapi usaha untuk memasang strategi dan melaksanakan misi promosi secara terus dalam masa yang panjang....