Tuesday, November 20, 2012

LOONAQ.MY terus GERAK lagi....!

Alhamdulillah sudah semakin ramai artis baru dan lama yg mempunyai album release baru sudah menghubungi dan mengadakan perbincangan untuk menjadi Content Partner (CP) di dalam Portal Jualan Muat turun Digital & Online Store LOONAQ.MY

Antaranya adalah AHAS PRODUCTION, FG MUSIC, METRONEWS dan ramai lagi usahawan-usahawan artis indie (tanggung kos sendiri!) yang kini sedang menanti giliran untuk kerja-kerja update server dan design...






dan banyak lagi...insyaa'Allah mari bersama LOONAQ.MY portal rangkaian usahawan muzik marhaein ke dunia global...


Friday, November 2, 2012

Geran Pembikinan MTV & Promosi Luar Negara


2 Nov 2012 - Kuala Lumpur. Penggiat industri muzik sudah tentu lega dengan pakej pemberian geran untuk pembikinan video muzik kepada label/artis Msia. Terima kasih diucapkan dan harapnya perlaksanaan atau pemberian ini turut dirasai oleh label-label kecil dan dianggap 'marhaein' oleh segelintir penggiat yang bernaung di bawah label-label antarabangsa dan gergasi-gergasi tempatan.

Walaupun mereka (label antarabangsa dan gergasi tempatan) sebenarnya turut terkesan apabila sistem pemasaran muzik secara fizikal terjejas teruk dengan pembangunan teknologi ICT dan multimedia, tapi mereka masih mampu senyum kerana mempunyai berpuluh-puluh ribu katalog yang kini masih lagi diminati malah lagu-lagu mereka masih diputarkan secara 'produktif' di radio dan TV mainstream.


Kutipan royalti meningkat!


Secara tidak langsung musibah keruntuhan aspek pemasaran fizikal ini (rangkaian kedai-kedai muzik dan berkaitan) sebenarnya merupakan hikmah kepada mereka dengan dapat mengurangkan kos operasi dan pengurusan, antara yang popular ialah dengan memberhentikan pekerja, penggabungan, tetapi sebenarnya hasil daripada kutipan royalti MACP dan PPM juga semakin meningkat. Ini tidak termasuk jualan hasil dari ringtones dari penyedia telekomunikasi tempatan!


Label Antarabangsa vs. Label Indie?


Sudah jelas sebab dan musabab perjuangan label-label antarabangsa dan gergasi label tempatan tidak sama dengan perjuangan dan 'rengekan-rengekan' atau sungutan pemain-pemain kecil seperti label kecil dan artis indie, jadi haraplah kementerian yang dipertanggungjawabkan ini dapat melihat skop dan pandangan pemberian geran-geran ini dari semua sudut, selain dari memastikan aspek komersil turut dipenuhi.

Diharapkan juga selepas kaedah pemberian geran ini dimulakan, kerajaan dapat memulakan geran-geran promosi radio, TV dan media internet sosial yang sememangnya lebih amat diperlukan dibanding dengan geran pembikinan MTV ini, terutamanya oleh label-label sederhana dan kecil seperti yang disebutkan di atas. Soal mempopularkan inilah yang menjadi subjek terpenting kepada pembangunan industri media kreatif berhubung muzik kerana banyak produk atau artis-artis baru mahupun yang veteran yang membuat 'comeback' hilang tanpa suara dan rupa dalam landskap industri akibat gagalnya mereka 'mempopularkan' diri mereka sejajar dengan tuntutan media-media 'mainstream' yang dimiliki oleh konglemerat atau korporat yang hanya ingin menumpang populariti seseorang artis yang telah sedia ada popular atau mempunyai peminat yang ramai.

Geran Promosi Dalam Negara?


Namun geran promosi ke luar negara adalah amat dialu-alukan dan dinantikan. Atas nama promosi, memang inilah yang diharapkan tetapi sudah tentu tidak ramai artis-artis yang di bawah label kecil atau artis-artis indie yang mampu mengeluarkan kos sendiri terlebih dahulu sebelum dapat di 'reimburse' kan oleh kementerian seperti yang dinyatakan dalam syarat-syarat pemberian geran ini.  Hakikatnya kos untuk melaksanakan promosi dalam negara pun masih ramai yang tidak mampu, inikan pula mahu mempromosi di luar negara!

Apapun saya melihat langkah-langkah awal seperti geran ini (bukannya pinjaman seperti yang dilaksanakan dahulu iaitu Dana Industri Kreatif yang diuruskan oleh Bank Simpanan Nasional) adalah titik mula yang 'exciting' dalam industri muzik yang telah dilupakan oleh pihak kerajaan yang menumpukan seluruh jiwa raga mereka dalam filem dan animasi....

Ayoh kawan-kawan, mari sertai http://loonaq.my sebagai Portal Muzik Online & Digital Distribution anda...


Sunday, October 14, 2012

Panduan Usahawan Artis-Promosi & Promosi...

Saya akui saya bukanlah berjaya sangat dalam industri muzik, tetapi saya ada pengalaman merancang dan melaksanakan idea2 saya yg kadang2 dipanggil orang 'tak masuk akal'!

Waktu saya mula memanggil band FTG untuk buat rakaman di studio untuk rakaman album secara professional (sbb ketika itu banyak band2 underground cuma buat rakaman demo di studio2 jamming je!), ramai juga yang kata saya dah hilang akal, sebab ketika tu hampir semua syarikat rakaman berlumba2 buat album band rock, macam2 jadinya hingga dah macam tak rock pun asal ada bunyi ketuk drum kuat2 kasi power atau bunyi gitar solo atau intro goreng sampai layu...lepas tu posingkan anggota band dengan baju rockers...maka jadilah band tersebut sebuah band rock...! Tp mmg boleh jual...1st release pun kaset print 3,000 unit kira takda return punya...yg peliknya saya pilih band underground thrash metal?

Penerbit dan Pemuzik yang sama!


Sampai sekarang saya masih terdengar2 seorang komposer tersohor di sini (sekarang dah jadi legend!) perkataannya mengatakan saya gila dan bodoh! Tapi saya buat juga, sebab saya dah kaji pasaran muzik yg dah tepu ketika itu dengan muzik pop rock jadi rock cinta dan akhirnya jadi rock kapak sbb nampak ganas tapi sebenarnya menghiris...! Satu lagi kebanyakkan album2 rock ketika itu kebanyakkannya dimainkan oleh pemuzik2 yang sama, penerbit2 yang sama dan penulis lirik2 yang sama...kebanyakkannya!?

Dan akhirnya lepas FTG muncul Modar, The Pilgrims, Infectious Maggots dan kompilasi The Circle of Friends yg menggabungkan 4 buah band underground alternatif rock, ianya menjadi fenomena! FTG baru 2 minggu di pasaran terus terjual hampir 10,000 unit kaset dan terus meningkat sehingga lebih 50,000 unit; Modar (lebih kurang 12,000), The Pilgrims (35,000) I.Maggots (20,000) & Circle of Friends (lk 5,000) sehingga tahun 1994-95 rasanya sebelum saya bergabung dengan Kirawang Muzik utk projek seterusnya sehinggalah secara total saya berhenti dari perniagaan ini utk beralih kepada perniagaan lain. Ketika itu syarikat2 rakaman besar dan international telah mula menumpu kepada arah muzik underground dan alternatif rock ini secara aggresif.

Apakah rahsianya?


Sebab saya yakin pasaran muzik ketika itu sudah tepu...maknanya macam trend rock sudah nak pudar tapi masih ada pengikut yang ramai...pendengar perlukan material lain...Yakin juga tak cukup tapi usaha untuk memasang strategi dan melaksanakan misi promosi secara terus dalam masa yang panjang....


Friday, September 28, 2012

Entertainer berjiwa Entrepreneur!




Muzik Elektronik

Rencana kali ini khas untuk pemuzik-pemuzik yang meminati muzik digital, iaitu rakaman muzik digital menggunakan software-software yang banyak berada di pasaran sekarang. Kini ianya dipanggil rakaman muzik elektronik.


Membunuh Pasaran Studio Analog



Sepertimana internet telah dan akan melenyapkan terus pasaran album dalam bentuk CD atau kaset dengan teknologi download yang berleluasa tanpa dapat dibenteras malah dicegah, muzik digital ini juga akan pasti dan sudah mula membunuh pasaran pengguna-pengguna atau pelanggan-pelanggan studio rakaman analog dan semi analog.

Teknologi Software Rakaman


Kini semakin ramai pemuzik-pemuzik menggunakan peralatan digital muzik elektronik untuk merakamkan muzik mereka dengan menggunakan komputer peribadi ataupun notebook sahaja. Ini banyak mengurangkan kos samada sewaan studio malah kos kenderaan yang semakin meningkat.  Teknologi ini semakin bergerak dan tidak lama lagi komposisi dan gubahan muzik boleh dilakukan dari iPhone dan iPad juga telefon android.

Kini studio-studio rakaman analog atau semi analog hanya diperlukan untuk merakamkan peralatan drum yang mana untuk menghasilkan drum yang dimainkan oleh pemain drum yang sebenar.  Namun begitu tidak lama lagi akan terhapus juga kerana kini telah mula terdapat software atau clip-clip ‘loops’ rakaman drum yang boleh di 'cut and paste' yang hampir sama malah boleh mengatasi mutu permainan/sound pemain drum yang sebenar!



Maka hasilnya kini kita dapati satu demi satu syarikat rakaman yang dulunya tumbuh bagai cendawan kini hilang atau menutup operasi termasuklah syarikat-syarikat yang ditunjangi oleh syarikat rakaman antarabangsa.  

Dengan tindakan tersebut maka kini semakin kecil peluang yang boleh didapati oleh penyanyi-penyanyi yang hanya tahu menyanyi dan mengharapkan syarikat rakaman menguruskan segalanya.  Kini sudah terlalu amat kurang acara majlis memperkenalkan artis baru kecuali dari syarikat-syarikat television yang menganjurkan program-program bakat baru secara realiti.  Namun setelah bertahun-tahun syarikat TV itu juga tidak mampu meneruskan pembikinan album-album baru berterusan kerana kos yang tinggi termasuk kos promosinya.


Kesan seterusnya dirasai oleh pemuzik-pemuzik tegar seperti pemain drum, gitar, piano, viola dan lain-lain kerana dengan terdapatnya software-software rakaman elektronik muzik, pemuzik-pemuzik ini boleh diperolehi dari komputer sahaja.  


Rakaman di toilet!


Kini tidak ramai lagi kita lihat kemunculan penerbit-penerbit album baru atau penggubah muzik kerana dengan kepandaian menggunakan peralatan elektronik seperti MIDI, Sequencer, muzik software dan lain-lain, sesiapa sahaja boleh menjadi penerbit atau penggubah muzik tanpa perlu ke kelas, kolej atau university! Malah rakaman boleh dibuat di mana-mana, boleh jadi dari dalam bilik tidur, malah dari toilet atau dalam almari pakaian…!


Jadi saranan saya kepada pemuzik-pemuzik baru atau penyanyi-penyanyi baru, anda harus berhijrah minda dan fizikal kepada menjadi pemuzik, penyanyi atau penghibur yang berlandaskan kepada perniagaan sendiri.  Loonaq.my akan cuba memandu anda menjadi Entertainer yang berjiwa Entrepreneur!

Monday, September 24, 2012

Rangkaian Usahawan Muzik (Bhg 1)


Assalamualaikum Wbt!

Perniagaan muzik kini telah berubah. Hakikatnya tak banyak lagi syarikat rakaman berlumba2 utk membuat album2 baru. Kini peluang terbuka kepada label2 kecil ataupun artis/pemuzik sendiri membuat ketrampilan secara direct kpd fans.  Internet khususnya media sosial telah merubah landskap industri muzik dalam media baru yang lebih terbuka dan globalisasi…MUZIK tidak lama lagi akan menjadi komoditi yang PERCUMA atau murah….khususnya apabila awan (cloud) dijajah oleh gergasi-gergasi mulitimedia & telekomunikasi satelite…
Namun kreativiti tidak akan berhenti…ilham akan membuak-buak dan perlukan platform untuk dijelmakan, dipaparkan, dipromosi dan dijual-beli. Seni boleh datang dari mana2; dari seniman jalanan, dari seniman elit; seniman kampungan atau seniman metropolitan…akhirnya keupayaan untuk hidup menyedut udara Allah SWT termasuk melangsaikan tanggungjawab kepada diri, keluarga dan agama juga memerlukan ‘wang’….adalah asas kepada sebuah kehidupan. Siapa2 yang lari dari ‘hakikat’ ini  pasti akan kecundang dan tewas di dunia (yg pasti belum tahu samada mahu tewas di akhirat Wallahualam..!)…

Ironinya kreativiti kini ditakrifkan sebagai industri (malang nasib Pak Pandir tak hidup zaman ini yang menaik-tarafkan angan2!) kerana sumber dana datang dari pihak yang ingin menggunakan angan2, imaginasi, khayalan, ilham kepada industri kreatif. Mereka ini adalah golongan yang mewujudkan platform “itu&ini” dan menggunakan semua bahan2 industri kreatif ini untuk dipapar dan didengar seluruh khalayak semesta alam menerusi teknologi networking yang berada di hujung jari mereka saja…dan semuanya ini memerlukan dana investment yang besar…!

Golongan ini juga tidak menilai jiwa, emosi atau sebarang etika konsep; mereka mencipta cara baru untuk menilai iaitu dengan melihat LIKE, FOLLOWERS, SUBSCRIBERS, VIEWS, SEO dan lain-lain lagi.  Jadi tak usahlah kita terkejut sekarang bila mana fitnah, adudomba, tipudaya kini telah di’kreatif’kan untuk untuk menaikkan rating sesebuah platform….

Ohh begitu besar subjek ini jika hendak dibincang…baiklah kita kembali kepada topik asal iaitu muzik.

Jadi, di manakah nilai bakat semulajadi atau bakat asuhan seseorang seniman artis/pemuzik yang mau dikembangkan? Adakah anda hanya berserah pada nasib dengan mengambil langkah2 yang diambil oleh Yuna dan Najwa iaitu dengan merakam sendiri lagu/video dan upload di Youtube…so anda pun upload bermacam2 aksi anda…kemudian anda dapati viewers anda tak sampai2 mencecah puluh2 ribu hanya sekadar kurang dari 200-300 saja? Kalau jawapan anda adalah YA, hakikatnya bukan anda seorang yang jadi begitu, ramai lagi. Kalau tak percaya cuba cari di Youtube tu…cuba tengok berapa ramai yg dah view…ada yang tak sampai 100 viewers pun!

Justeru itulah LOONAQ RECORDS diwujudkan…

i.    membina platform untuk portal jualan online & muat turun digital;
ii.   membina jaringan promosi secara berkelompok/berstrategi di media fizikal dan maya;
iii. membina jaringan media sosial secara berkesan termasuk membimbing artis/pemuzik menjadi usahawan internet/media sosial & blog;
iv.  merintis jalan menjadi usahawan secara amnya...

Kami dah mulakannya dgn SAFIYA, OZON & HUFAZ, akan menyusul ELLY, SALIMA AF, ALI TERRA ROSSA, ROCKTONE & SYED SAMUDERA; kami usahakan program Rangkaian Usahawan Bakat...bincang dgn kami sekiranya anda punyai bakat & ingin menyertai rangkaian perniagaan ini...
  
Ada tiga kategori yang boleh dipilih untuk menyertai Loonaq.My 

1. Usahasama rakaman album samada single, mini atau full album secara tajaan penuh (terms & conditions apply);

2. Usahasama pemasaran termasuk promosi sesebuah album yang telah siap master copy tetapi masih belum diedarkan secara fizikal ataupun di internet (terms & conditions appy);

3. Usahasama sebagai ‘content partner’ di Loonaq.My portal jualan online dan digital download (terms & conditions appy).

JOM! Bincang dengan kami di loonaqrecords@gmail.com . Usaha kecil untuk umat Muhammad SAW....

Saturday, September 15, 2012

Sessi Taklimat Youtube, Google+ Presentations....

Ms Arica Ng-Manager of Youtube Music Partnership  
Semalam, 14/9/2012 telah berlansung satu sessi taklimat dari wakil Youtube yg diketuai oleh Ms Arica Ng (yg berpusat di Hong Kong) untuk ahli2 One Stop Music Malaysia, iaitu syarikat yang dimiliki oleh Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM). Sebelum ni saya hanya tahu yg syarikat ini hanya mengutamakan servis mendaftarkan secara one stop registration lagu2 kepada semua Telcos di negara ini...jadi sekarang mungkin dah ada perkembangan...



Ramai yg dah tahu lebihkurang 7 tahun lalu Google telah membeli Youtube dan kini telah pun mula membuka operasinya di Malaysia (Nota: sebentar tadi saya dah cuba utk register sebagai partnership tp masih lagi belum berjaya dengan alasan negara ini masih belum termasuk dalam rangkaian partnership mereka...wallahualam) agaknya mereka menanti cadangan dari OSM/RIM sendiri untuk satu pendaftaran tunggal pemasaran muzik Malaysia Youtube dan syarikat2 label lain hendaklah berada di bawah OSM jika nak buat partnership dengan Youtube...ohhh agaknya tak boleh direct jugalah! Almaklum sekarang ramai nak buat bisnes cara mudah bertindak sebagai orang tengah....

Partnership Dengan Youtube

Point di sini adalah kita semua tahu ramai yg dah jadi popular dengan platform Youtube dengan mendaftar sebagai user dan buka akaun dan seterusnya upload video2 kita...Tp amat sedikit yang tahu bahawa kita sebenarnya boleh buat partnership dengan Youtube sebelum kita upload video kita secara berstrategi dan buat 'monetization' plan dari awal. Buat masa ini di Malaysia, Indonesia, Thailand (kecuali Singapore) Youtube biasanya akan memantau chanel users yg popular (nilaian mereka adalah pada angka2 subscribers/views) yg kemudiannya barulah ditawarkan program partnership ini.

Apakah program partnership ini? Bagaimana kita nak pastikan bahawa kita bukan hanya sekadar pemberi 'free content' kepada platform ini? Join/follow saya dalam blog ini...insyaAllah saya akan beri banyak lagi tips; ataupun sekiranya anda berbakat mengapa tidak join saja Loonaq.my di dalam Rangkaian Usahawan Artis/Pemuzik/Selebriti. Anda kekal 'unsigned' dan bebas menentukan haluan anda walaupun setelah menjadi popular menerusi platform Loonaq.my....

Friday, September 7, 2012

Shooting Video Muzik OZON - Menerobos Sukma

Alhamdulillah syukur kehadrat Allah SWT kami telah berjaya membuat penggambaran muzik video kumpulan pop rock OZON dari 3/9-5/9/2012 yang lalu di sekitar bandar Alor Star (Menara Alor Star/Tasik Darul Aman & studio Tune) dan Kg Keda, Pendang. Sekarang sedang proses editing dll dan diharap hujung minggu ini dapatlah finish product yang telah siap diedit.

Menerobos Sukma

Lagu-lagu yang terlibat adalah 4 lagu dari mini album terbaru mereka berjodol Menerobos Sukma iaitu Menerobos Sukma, Bunga Lalang, Berdua Bersamamu dan Sayembara sementara lagu Raja Sehari kami hanya sempat merakamkannya dalam bentuk santai yang turut disertai oleh sdr Syed Samudera (juga sedang menyiapkan mini album comeback terbarunya di bawah label Loonaq Records) dan ex-drummer Ozon, Melissa dan kini Andalusia iaitu Anchoy dan beberapa peminat OZON yang sama-sama turut membantu produksi muzik video ini... terima kasih kami ucapkan, termasuk kerana telah menyelamatkan kami dari dihampiri ular kapak yang mungkin tak selesa dengan kehadiran crew kami yang membingitkan suasana malam di kampung yg terletak di ceruk pendalaman....tapi best...

Kumpulan Rock OZON dari Kedah


Lokasi Kg shoot video music OZON

Kumpulan Rock OZON dari Kedah

Kumpulan Rock OZON dari Kedah


Kumpulan Rock OZON dari Kedah

Kumpulan Rock OZON dari Kedah

Kumpulan Rock OZON dari Kedah